Het meten van welzijn

“Hoe gaat het met je?” Het is een vraag die we bijna dagelijks te horen krijgen. Zonder er teveel aandacht aan te besteden zeggen we vaak “Goed.” Echter, als je er verder over nadenkt, is het waarschijnlijk één van de meest complexe vragen die iemand kan stellen. Het vraagt ons immers om alle facetten van ons leven te evalueren: baan, relaties, gezondheid, enzovoorts. Net zoals het niet gemakkelijk is om “Hoe gaat het?” te beantwoorden, is het moeilijk om welzijn te meten. Toch doen economen en beleidsmakers graag een poging. Want als economisch beleid het doel heeft ons welzijn te maximaliseren, dan is het belangrijk om te weten hoe het met ons gaat.”

Dat staat in een artikel van Sanne Blauw op deze site. Daarin gaat ze onder andere in op de Easterlin paradox; deze paradox gaat over de relatie tussen inkomen en geluk.

Advertenties