Geluk is niet gewoon

Meike Bartels is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit. Haar inaugurale rede heeft als titel ‘Geluk is niet gewoon’. Daarin geeft ze aan: “Als we zoeken naar genetische varianten die verschillen in geluk moeten verklaren zijn we eigenlijk op zoek naar spelden in een hooiberg. We verwachtten dat er een aantal kleine spelden in zitten, maar zeker weten we dat niet. Door gebruik te maken van moleculaire genetische data en informatie over geluk in twee grote samples uit Rotterdam en Zweden hebben we kunnen vaststellen dat er werkelijk een aantal spelden of beter gezegd speldjes in de hooiberg zitten. We hebben gevonden dat de genetisch variatie die we op dit
moment met een laboratoriumchip kunnen meten ongeveer 10% van de verschillen in geluk kunnen verklaren. Er blijken in de huidige moleculair genetische data dus wel degelijk genetisch varianten te zitten die een rol spelen bij verschillen in geluk.”

Advertenties