Kopen staat gelijk aan geluk

In het Volkskrant Magazine van 1 februari 2014 staat: “Het echte shop-will-you-drop-gevoel ontstond pas in de herfst van 1869 met de opening van Au Bon Marché, het eerste warenhuis ter wereld. In een imposant pand van architect Eiffel lagen de luxegoederen zomaar open en bloot uitgestald voor het toegestroomde publiek. Gezinnen maakten een dagje uit van het chique restaurant, de leeszaal en de concertzaal, en Parijse vriendinnen leerden dat een fatsoenlijk huishouden in het bezit moesten zijn van ‘verschillende vorken voor vlees, vis, oesters, olijven en aardbeien’, en dat kinderen voor eventuele uitstapjes absoluut niet zonder een matrozenpakje konden. Au Bon Marché betekende het begin van marketing en consumentisme; sinds die herfst in Parijs staat kopen gelijk aan geluk.”

au bon marche

Advertenties