Opvoeden tot geluk

J. Boerefijn & A. Bergsma schreven in 2012 het boek ‘Opvoeden tot geluk’. In de inleiding staat:

“Als je ouders vraagt wat zij wensen voor de toekomst van hun kinderen, is het antwoord vaak dat het hen niet uitmaakt wat hun kinderen kiezen, ‘als ze maar gelukkig zijn’. In enquêtes naar de belangrijkste levensdoelen prijkt geluk dan ook steevast bovenaan op de lijst. Zelfs in een religieus en materialistisch land als de Verenigde Staten blijkt dat mensen geluk belangrijker vinden dan in de hemel komen of geld verdienen. Ook als ouders zeggen dat het streven naar geluk in hun opvoeding geen prioriteit heeft, dan is het de vraag of je deze uitspraak letterlijk moet nemen. Ze kunnen andere doelen voor hun kinderen hoger aanslaan. Misschien leggen zij de nadruk op een succesvolle carrière, rijkdom, persoonlijke groei, roem, gezondheid, macht, natuurbescherming, solidariteit, liefde of verbondenheid. Maar diep in hun hart zullen deze ouders verwachten dat hun kinderen gelukkiger zullen worden als ze die doelen bereiken. De klassieke Griekse filosoof Aristoteles omschreef geluk dan ook niet toevallig als het hoogste goed, het ultieme verlangen.”

Advertenties