Heksengeluk

Op deze site staat onder andere hoe allerlei groepen mensen tegen geluk aankijken. Maar hoe zit het eigenlijk met heksen? Met dank aan Selma Damsma, stadheks & priesteres te Gouda!


Hoe denken wij heksen over geluk en hoe bereiken we dat?

Ik denk dat ieder mens een eigen definitie van geluk heeft, zo ook elke heks. Ik nam een mini proef op de som en vroeg 5 andere heksen ernaar en ik kreeg 5 verschillende antwoorden …
De vraag hoe geluk te bereiken vind ik zelf interessanter en meer openstaand voor uitwisseling. In grote lijnen mijn visie en ervaring.

Mijn persoonlijke definitie van geluk luidt op dit moment: geluk is een algeheel gevoel van welbevinden, ik voel mij gelukkig als ik vaker een gevoel van welbevinden heb dan dat ik het niet voel.
Mijn definitie lijkt op de definitie van gezondheid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO); gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.
Daarin kun je gelijk zien dat gezondheid een dingetje is in mijn leven en naar ik denk ook in het leven van veel anderen. Een goede gezondheid maakt gelukkiger dan veel geld 😉

Hoe word ik met de hekserij een gelukkiger mens?
In de hekserij staan zelf ervaren en beleven voorop. Je geeft in je eentje of met anderen vorm aan eigen rituelen die steeds ietsje verschillen en passen bij de behoefte van het moment. In grote lijnen liggen er aanwijzingen voor het werken met de energie van het moment, maar op details ga je zelf aan de slag en bekijk je wat je nodig hebt om stil te staan bij de overgang van de ene fase naar de andere fase in een dag, een maan(d), een jaar of een mensenleven. Symboliek en krachten die erbij horen zijn die van de 4 elementen, de maanfases, cyclus van zon en aarde en de natuur, de God en de Godin en een aantal basiswetmatigheden voor ritueel en magisch werk.

Vier elementen
Voel ik mij ongelukkig en omschrijf ik dat als ‘de boel stagneert’, dan kan ik kijken wat de symboliek van kabbelend of stromend water me zegt. Ik kan iets symbolisch (biologisch afbreekbaars) in zee gooien om los te laten of onder stromend water mijzelf niet alleen fysiek maar ook energetisch reinigen.
Mis ik gevoelens zoals moed, dan kijk ik naar wat vuur me zegt; vuurkracht kan het hart verwarmen, maar kan ook dingen verzengen….. Vuurkracht kan toenemen door stille meditatie bij een kaarsvlam of door moed te verzamelen en over een vuur heen te springen.
Heb ik een overvol hoofd of voel ik mij onvrij, dan kijk ik wat lucht me zegt. Op m’n rug in het gras de wolken en de vogels observeren bijvoorbeeld, of ademhalingsoefeningen doen om ademruimte en zo leefruimte te ervaren.
En voel ik mij instabiel en zonder basis, dan helpen aardende oefeningen mij of gewoon languit gaan liggen en mij laten dragen en koesteren door de zwaartekracht.

Cyclisch i.p.v. lineair
In onze maatschappij moet alles maar beter en meer. Waar is de rust? Waar is het loslaten van wat je niet lukt? En mag je even stilstaan om te genieten van wat je bereikte of moet je gelijk weer doorgaan?
Het cyclische van de natuur laat zien dat er soms momenten van stilstand zijn, dan kun je even iets vieren, en dat alles vergankelijk is. Zaken mogen afsterven en losgelaten worden en opnieuw beginnen kan en mag ook altijd.
In onze lineair denkende maatschappij, mag van mij meer ruimte voor cyclisch denken komen, voor heksen is dat al een natuurlijker gegeven.
De gemakkelijkste symboliek is die van de zon die dagelijks opkomt, maar ook weer onder mag gaan, voel je eens dankbaar voor de rust van de nacht, de stilte en de slaap.
Of de maan die na volle maan weer afneemt en een donker moment kent.
En de aarde waarop we zaaien, zien groeien, oogsten, de oogst vieren, een deel van de beplanting sterft, en de natuur en wij mogen opnieuw zaaien.
Na rust of loslaten mag je opnieuw beginnen met hetzelfde of…. Met wat anders!

Licht en duister
In de hekserij is plaats voor licht en duister. Afnemende en donkere maan, de nacht, de herfst en de winter nodigen uit tot introspectie en het tegenkomen van het duister in jezelf. Juist het doorleven ervan, het omarmen en erkennen, maakt krachtig. Ongelukkig zijn heeft vaak te maken volgens mij met gevoelens van machteloosheid, geluk met gevoelens van kracht en grip; ook als dat inhoud dat je zaken soms bewust moet leren loslaten en verwerken.
Het duister mag omarmen en te ruste leggen wat het licht niet kan heel-maken.

Manlijk en vrouwelijk
In de hekserij kennen we het Heilig Huwelijk; één uitleg daarvan is het samengaan/ integreren van je eigen manlijke en vrouwelijke kanten. Elke kracht op zich kan vanuit manlijk én vrouwelijk perspectief bekeken worden. Het geeft mij een kader om naar mezelf te kijken en mijn eigen leven vorm te geven. De Godin en de God helpen daarbij. Door hen merk ik dat er iets is wat groter is dan ik en de ander (m/v), waaraan ik mij mag overgeven. En Godin en God wonen in mij, maken deel van mij uit, juist ook in mijn manlijke en vrouwelijke kanten.
Godinnen kennen krachten die van oudsher als manlijk bekend staan, bijvoorbeeld strijdlust; er bestaan oorlogsgodinnen maar die verschillen in hun agressie toch wezenlijk van oorlogsgoden en mannen. En Goden kennen dienende krachten, er zijn zichzelf opofferende Goden, maar die doen dit wel wezenlijk anders dan Godinnen en vrouwen die dienen/ zichzelf opofferen.

Advertenties