Rudolf Steiner over geluk

Rudolf Joseph Lorenz Steiner was een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en pedagoog. Hij is bekend geworden als grondlegger van de antroposofie en de toepassingen daarvan, zoals de Vrije School. Op 7 december 1911 hield hij een voordracht over ‘Geluk, schijn en wezen’. Deze voordracht is uitgegeven, aangevuld met twee fragmenten. Een van die fragmenten is een Chinese legende:

Een parabel uit China verhaalt van een arme boer die een kleine akker met een oud, moe paard bewerkte en samen met zijn zoon nauwelijks ervan kon leven. Op een dag liep zijn paard weg. Al zijn buren kwamen naar hem toe en hadden medelijden met hem, vanwege zijn ongeluk. De boer bleef rustig en zei: ‘Hoe weten jullie dat het ongeluk is?’ Een week later kwam het paard terug en bracht tien wilde paarden mee. De buren kwamen weer en feliciteerden hem met zijn grote geluk. De boer antwoordde bedachtzaam: ‘Hoe weten jullie dat het geluk is?’ De zoon ving de paarden, nam het wildste paard en reed erop weg. Maar het wilde paard wierp hem van zich af en de zoon brak een been. Alle buren kwamen weer en jammerden over het ongeluk. De boer bleef weer rustig en zei: ‘Hoe weten jullie dat het ongeluk is?’ Kort daarop brak een oorlog uit, en alle jonge mensen moesten het leger in. Alleen de zoon met zijn gebroken been mocht thuis blijven.

Advertenties