Hoe word ik gelukkig?

Guus Kuijer is vooral bekend als kinderboekenschrijver, maar hij schreef ook boeken als ‘Het geminachte kind’ en ‘Hoe een klein rotgodje God vermoordde’. En ‘Hoe word ik gelukkig‘. De ondertitel geeft aan dat het een zelfhulpboek is. In de inleiding geeft hij aan: “Ik ken iemand die zich altijd heel gelukkig voelde als hij in het bos was. Tot er op een dag een boom op zijn rechterarm viel. De arm was aan flarden en moest door een dokter worden afgezaagd. Als hij nu een boom ziet, moet hij aan dat vreselijke ongeluk denken en krijgt hij heimwee naar zijn arm. Dus met geluk zit het zo: dezelfde dingen die je gelukkig maken, kunnen je ongelukkig maken.” Hij poneert de stelling dat menselijk geluk bestaat uit het betekenis hebben voor anderen. Wie leert van een ander, over een ander of met een ander, heeft een rijk leven. Kuijer eindigt zijn boek met de tekst: “Als u zich leeg voelt, stop er wat in. Als u uzelf wilt vinden, neem een ander in u op. Er staan hele bibliotheken voor u klaar. Concertzalen kijken hunkerend uit naar uw bezoek. De musea staan wagenwijd open. De theaters trappelen van ongeduld.”

Advertenties